Bílá krémová polévka z tresky
Vlastní recept
Ingredience na 6 porcí:
Treska 400 g
Celer 200 g
Mrkev 200 g
Cibule 1 ks
Máslo 4 Plž
Voda nebo rybí vývar 1,5 litru
Sůl
Koření: bobkový list, pepř mletý, nové koření, muškátový oříšek, citronová kůra - 2 plátky (jen žluté), ančovička
Mouka hladká 2 Plž
Smetana 100 ml (volitelné)
Postup:
Mrkev a celer nakrájíme na nudličky.
Do hrnce na 2 Plž másla dáme opražit nudličky mrkve, po 2 minutách přidáme nudličky celeru a ještě 8-10 min. pozvolna smažíme.
Zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme kousky ryby, osolíme, okořeníme, táhneme při 85°C cca 1 - 1,5 hodiny.
Ze 2 Plž másla a mouky si připravíme světlou jíšku.
Na talíř vyndáme rybu, bobkové listy a nové koření. Vychladlou rybu rozloupáme na lístečky.
Do hrnce postupně vmícháme jíšku, dosolíme, přidáme smetanu (volitelné) a 8-10 minut jemně provaříme.
Vrátíme maso a servírujeme třeba s opečeným plátkem toustového chleba.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl