Bílá krémová polévka z tresky


Vlastní recept

Ingredience na 6 porcí:

  • Treska 400 g

  • Celer 200 g

  • Mrkev 200 g

  • Cibule 1 ks

  • Máslo 4 Plž 

  • Voda nebo rybí vývar 1,5 litru

  • Sůl 

  • Koření: bobkový list, pepř mletý, nové koření, muškátový oříšek, citronová kůra - 2 plátky (jen žluté), ančovička 

  • Mouka hladká 2 Plž

  • Smetana 100 ml (volitelné) 

Postup:

Mrkev a celer nakrájíme na nudličky.

Do hrnce na 2 Plž másla dáme opražit nudličky mrkve, po 2 minutách přidáme nudličky celeru a ještě 8-10 min. pozvolna smažíme.

Zalijeme vodou nebo vývarem, vložíme kousky ryby, osolíme, okořeníme, táhneme při 85°C cca 1 - 1,5 hodiny.

Ze 2 Plž másla a mouky si připravíme světlou jíšku.

Na talíř vyndáme rybu, bobkové listy a nové koření. Vychladlou rybu rozloupáme na lístečky.

Do hrnce postupně vmícháme jíšku, dosolíme, přidáme smetanu (volitelné) a 8-10 minut jemně provaříme.

Vrátíme maso a servírujeme třeba s opečeným plátkem toustového chleba.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl