Kapr na grilu


Když se v létě griluje, tak se na gril nabízí spousta surovin od kuřecích křidélek, celých kuřat, po vepřové maso, uzené maso, klobásy, makrely, sýry, zelenina, brambory atd. Já mám rád, když na grilu leží více druhů potravin a je možnost si vybrat nebo nakombinovat chutě. Určitě opomíjenou surovinou a alternativou pro grilování je náš domácí kapr. Ochutnejte a uvidíte, že jeho chuť je nezapomenutelná.

Ingredience:

  • filet z kapra (alespoň 200 g na porci)
  • ajvar (směs pečených paprik, cibule, česneku, oleje)*
  • máslo
  • citrón
  • sůl, pepř, česnek
  • suché víno
  • alobal, papír na pečení

Postup:

Filet můžeme zbavit kůže, naporcujeme, nasolíme alespoň 2 hodiny předem, potřeme česnekem, zakápneme citronem a dáme odležet do ledničky.

Připravíme si čtverce alobalu, ze kterých si připravíme vaničky, jednu na porci, dle velikosti porcí. Na dno vaničku lze položit obdélníček pečícího papíru, aby se nám maso nepřichytlo. Papír potřeme máslem, na něj položíme porce kapra, které potřeme bohatě ajvarem, do vaničky nalijeme 2 lžíce vína a na porci položíme hoblinku másla.

Takto nachystané porce vložíme na gril a přiklopíme víkem. Ryba nesnese moc žáru, takže buď menší teplota nebo někde na okraj grilu. Čím pomaleji budeme grilovat, tím lépe se nám porce navoní kouřem.

Jako přílohu podáváme opečenou bagetu, grilovanou zeleninu nebo brambory.

*Pokud nechcete ajvar kupovat, upečte si paprikové lusky, nějaké rajče, pálku česneku a dvě cibule. Papriky a rajče oloupejte, rozmixujte s troškou oleje a solí a máte hotovo.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl