Treska s bylinkami v alobalu na páře


Ingredience:

  • filet z tresky (alespoň 200 g na porci)
  • máslo (olivoil)
  • citrón
  • sůl
  • bylinky (tymián, šalvěj, pažitka, libeček)
  • zelenina (paprikový lusk, rajče, jarní cibulka, mrkev, celer, celer řapík)
  • olivy bez pecek
  • suché víno, voda

Postup:

Filet zbavíme kůže, nasolíme alespoň 2 hodiny předem, zakápneme citronem a dáme odležet do ledničky.

Připravíme si čtverce alobalu (jeden na porci dle velikosti porcí), hrnec s vloženým pařákem, poklicí a vodou.

Začneme vytvářet jednotlivé porce. Na alobal položíme dvě kolečka citronu, pár proužků mrkve a celeru (škrabkou na brambory), pak položíme filet, na něj pár snítek tymiánu, dva lístky šalvěje, pažitku, kousek jarní cibulky. Na libeček pozor, je moc aromatický. Dále dáme kousek másla (menší kávová lžička). Nahoru klademe ostatní zeleninu dle chuti strávníka (proužky papriky, rajčat, kousek nati z celeru), kousky oliv. Alobal pečlivě zabalíme do balíčku, aby při tepelné úpravě zůstala pára uvnitř. Před uzavřením do každého balíčku nalejeme 1 lžíci bílého vína.

Balíčky vložíme na pařák a vaříme varem cca 30 minut. Poté přendáme na talíř, kapsu prořízneme a celý obsah včetně šťávy stáhneme stěrkou na talíř.

Podáváme třeba s vařeným bramborem prohozeným s hrudkou másla. K jídlu můžete dopít zbytek vína.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl