Okouník mořský na šampaňském
Ingredience:
- filet z okouníka mořského (alespoň 200 - 300 g na porci)
- máslo
- citrón
- kmín, sůl
- hladká mouka
- šumivé suché víno, voda
Postup:
Filet nasolíme alespoň 2 hodiny předem, zakápneme citronem a dáme odležet do ledničky.
Na pánvi si rozpustíme hrudku másla s trochou kmínu a vložíme filet lehce obalený v hladké mouce, po minutě podlijeme 1 dcl vody a 2 dcl šumivého vína, přidáme lžíci citronové šťávy, lehce dosolíme a dusíme na nízký stupeň. Filet asi dvakrát obrátíme a v průběhu poléváme lžící výpekem. Pokud se nám tekutina zredukuje, přidáme po lžících vodu. Celkem rybu držím na pánvi cca 10–12 minut, aby přijala trošku chuti vína.
Podáváme třeba s vařeným bramborem prohozeným s cibulovou natí nebo pažitkou a hrudkou másla. K jídlu můžete dopít zbytek vína.
Pokud nemáte okouníka mořského, nahraďte třeba filetem z našeho okouna nebo candáta.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl