Salát z chobotnice po Dalmácku


Do Norska s námi jezdí výborný rybář Pavel Salava. Ryby a vodní tvory loví všude, kam ve světě přijede a také je chutně připravuje. A tak když se nám v Norsku podařilo získat chobotnici, neváhal ji připravit podle svého "domácího" Ivo Violiče, ke kterému jezdí na dovolenou do Chorvatska. Loví tam harpunou i chobotnice. Samozřejmě, že termíny rodinných odjezdů do Chorvatska se řídí, tím, kdy k pobřeží připlouvají hejna příslušných druhů ryb. Manželka balící k moři v říjnu kožich, se potom musí spokojit s vysvětlením, že "dřív mě nepustí z práce".

Ingredience:

  • Chobotnice cca 350 gr.
  • Brambor 3 ks
  • Šalotka 1 ks
  • Olej olivový, citron nebo dobrý vinný ocet
  • Sůl, pepř
  • Toustová chléb

Postup:

Ulovenou chobotnici vykucháme tak, že jí vytrhneme vnitřnosti se zobákem a uvaříme ji doměkka v osolené vodě. Vaříme podle velikosti chobotnice přibližně 1 hodinu.

Z ještě teplé chobotnice stáhneme kůži a přísavky. Pokud je správně uvařená, jde to lehce.

Chobotnici nakrájíme celou na kousky. Současně v osolené vodě uvaříme ve slupce 3 středně velké brambory, oloupeme je a nakrájíme na kostky 1x1cm.

Vše smícháme s najemno nakrájenou šalotkou, troškou olivového oleje, citronem nebo vinným octem, dochutíme solí a pepřem (můžeme přidat majolku).

Takto dáme na dvě hodiny vychladit do lednice.

Podáváme s opečeným toustem a suchým bílým, dobře vychlazeným vínem. Velmi chutné a osvěžující.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl