Oldova treska smažená v těstíčku s parmazánem
Vlastní recept. Vždycky, když se vrátím z Norska, pozvu kamarády chataře na ochutnání úlovků a věřte mi, přijdou rádi. Jídlo potom zapijeme dobrým vínem při víkendovém posezení u ohýnku v krbu.
Ingredience:
- 1 kg filetů z tresky obecné nakrájené na porce o hmotnosti 50 gramů,
- sůl, citronová šťáva
- Na těstíčko
- 2-3 ks vejce celé
- 150 gr. mouky hladké, 50 gr. solamylu
- 2 dcl piva nebo bílého vína
- 100 - 150 gr. nastrouhaného parmazánu (stačí moravská verze), sůl dle chuti
Postup:
Maso s tresky nakrájíme na 50 gramové porce, pořádně osolíme a zastříkneme citronovou šťávou, necháme v lednici 2 hodinky zaležet, popřípadě promícháme.
Z ingrediencí si namícháme těstíčko, necháme 5 minut odležet a znovu promícháme (hustotu vyzkoušet, musí držet na porci).
Porce tresky osušíme na utěrce, obalíme v těstíčku a smažíme na dobrém oleji dorůžova.
Postup si velmi rychle osvojíte a vše budete dávkovat "od oka". Podáváme s opečenými bramborami a domácí tatarkou.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl