Falešné halászlé z tresky
Vlastní recept, který vznikl v Norsku, když se kluci přeli o to, zda lze uvařit tuto specialitu maďarské kuchyně z mořských ryb. V literatuře se tvrdí, že ne, uvařte si a posuďte sami, nám polévka chutnala.
Ingredience na 6 porcí:
- Treska 300 - 400 gr. (vývar z vyfiletovaných trupů)
- Sádlo nebo olej
- Cibule 2 - 3 ks
- Kapie nebo červená paprika 2 ks
- Brambor 2 ks
- Rajčata loupaná nebo dužnina z rajčat (v nouzi mohou být i celá čerstvá nebo protlak)
- Paprika mletá sladká a pálivá, hořčice plnotučná, voda
- Pepř, bobk.list, česnek, mouka hladká, sůl
Postup:
Do hrnce s jemně osolenou vodou nebo vývarem z vyfiletovaných trupů dáme uvařit tresku, nesmí se rozvařit, pouze "táhnout"- cca 70°C.
Vyndáme na talíř, necháme vychladnout.
Vývar uschováme, hrnec vymyjeme, na tuk dáme opražit cibuli nakrájenou na jemno, kapii na proužky, opražíme do zlatova, zarestujeme lžíci sladké a malou lžičku pálivé papriky, rajčata, česnek, trošku hořčice, na kostky nakrájené brambory, zalijeme vývarem, dosolíme, vmícháme dvě lžíce mouky rozkvedlané ve vodě, provaříme naplno 30 minut až má konzistenci gulášové šťávy. Doléváme vývarem z tresky.
Zatím si obereme a rozloupeme maso z tresky na menší kousky nebo jednotlivé lístečky a vložíme prohřát do hrnce.
Servírujeme.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl