Rybí salát ze Suchého


Rybařím často na rybníku v obci Suchý. Každý, kdo tam někdy chytal, v teplých letních měsících ví, že prokletím kaprařů jsou neustálé záběry Cejnků malých. Často se chytí za odpoledne víc než 10 kusů, z nichž nejméně polovina má okolo 30 cm. Rybáři zpravidla rozezleně sundají z háčku a hodí zpět do vody, aby za pět minut tuto činnost opakovali. Když ale takovou úrodu dáte do vezírku a přinesete domů, za čtvrt hodiny máte oškrábáno a vyfiletováno. Vyřezávám filety pouze od hřbetu ryby po postranní čáru a dělám z nich výborný salát.

Ingredience:

  • 600 - 700 gr. filetů z Cejnka malého
  • Sůl, ocet 8 %, voda, cukr
  • 2 ks Moravanka (nebo Kunovjanka, Hradišťanka)
  • 200 gr. majonézy
  • 1 malá zakysaná smetana

Postup: 

Cejnky zabijeme, oškrábeme šupiny ze hřbetní částí, vyřízneme od hřbetu filety směrem k postranní čáře ryby.

Filety opereme, osušíme a zasypeme v misce větším množstvím soli. Necháme v ledničce 2-3 dny, poté vysypeme do cedníku a pořádně propereme studenou vodou. Vrátíme do vymyté misky, zalijeme nálevem z octa a vody v poměru 2:1, dáme zase na 2-3 dny do ledničky. Filety musí plavat, aby se ocet dostal ke všem. Poté opět vysypeme do cedníku a pořádně propereme vodou. Teď z filetů oloupeme kůži, jde to jednoduše.

Na delší uskladnění filety ukládám do nálevu z DEKA uvařeného přesně jako na okurky, do lednice.

Salát vyrábíme buď přímo z filetů z octa, nebo použijeme filety z DEKA.

Do mísy nakrájíme najemno zeleninu z Moravanky, Kunovjanky nebo Hradišťanky, podle toho, jak máme rádi ostré. Přidáme majonézu, zakysanou smetanu a na kousky nakrájené rybí filety, promícháme. Dochucovat můžeme solí, pepřem, cukrem. Dáme vychladit a rozležet do lednice, ochutnáme a znovu doladíme chuť. V lednici vydrží týden.

Jako alternativu lze z filetů dělat pepřenky (kys. okurek, naložené cibulky a kapie, olej, pepř), matjesy (cibule, olej, pepř) nebo malé zavináčky (cibule, kyselé zelí).

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl