Hranolky z tresky
Recept na neskutečnou dobrotu k pivu a vínu.
Ingredience:
- Treska filet 600 - 800 gr. s kůží
- Olej na smažení
- Citron, sůl, paprika mletá, kmín mletý
- Česnek třený
- Mouka hladká (škrobová moučka)
- Pánev, mikrotenový sáček
Postup:
Filet z tresky (můžeme nahradit i kaprem) si nakrájíme na hranolky 0,5 cm silné o délce 5-6 cm. Vložíme do mísy, zastříkneme citronem, osolíme, přidáme jemně česneku, necháme 20 minut odležet, promícháme a znovu necháme odležet.
Do mikrotenového sáčku si dáme 4 polévkové lžíce hladké mouky (1 lžíci můžeme nahradit škrobovou moučkou), do které zamícháme 1 polévkovou lžíci sladké papriky (můžeme dát i špetku pálivé) a kávovou lžičku mletého kmínu. Sáček nafoukneme a protřepeme.
Na pánvi si rozpálíme olej, alespoň 1 cm vrstvu.
Do sáčku vložíme na papírových ubrouscích osušené hranolky, znovu nafoukneme a protřepeme. Obsah vysypeme na cedník, prohodíme, abychom se zbavili přebytečné mouky.
Vkládáme do rozpáleného oleje, fritujeme do zlatova.
Hotové necháme odkapat na papírovém ubrousku nebo cedníku, budou křupavé.
Podáváme ještě teplé s tatarskou omáčkou k vínu nebo pivu.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl