Hranolky z tresky


Recept na neskutečnou dobrotu k pivu a vínu.

Ingredience:

  • Treska filet 600 - 800 gr. s kůží
  • Olej na smažení
  • Citron, sůl, paprika mletá, kmín mletý
  • Česnek třený
  • Mouka hladká (škrobová moučka)
  • Pánev, mikrotenový sáček

Postup:

Filet z tresky (můžeme nahradit i kaprem) si nakrájíme na hranolky 0,5 cm silné o délce 5-6 cm. Vložíme do mísy, zastříkneme citronem, osolíme, přidáme jemně česneku, necháme 20 minut odležet, promícháme a znovu necháme odležet.

Do mikrotenového sáčku si dáme 4 polévkové lžíce hladké mouky (1 lžíci můžeme nahradit škrobovou moučkou), do které zamícháme 1 polévkovou lžíci sladké papriky (můžeme dát i špetku pálivé) a kávovou lžičku mletého kmínu. Sáček nafoukneme a protřepeme.

Na pánvi si rozpálíme olej, alespoň 1 cm vrstvu.

Do sáčku vložíme na papírových ubrouscích osušené hranolky, znovu nafoukneme a protřepeme. Obsah vysypeme na cedník, prohodíme, abychom se zbavili přebytečné mouky. 

Vkládáme do rozpáleného oleje, fritujeme do zlatova.

Hotové necháme odkapat na papírovém ubrousku nebo cedníku, budou křupavé.

Podáváme ještě teplé s tatarskou omáčkou k vínu nebo pivu.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl