Uzení, zavaření cejni manželů Kuncových


Tento recept jsem pochytil před léty, na návštěvě u Jarky a Karla Kuncových na jejich chatě na Suchém. Na stole byly jednohubky z koleček rohlíků, jemně máznuté máslem, s kouskem uzené ryby. Když jsem ochutnal, nebyla to makrela, ani sleď, které jsem znal z obchodu. Jarka to hned vysvětlila: "Karel byl na rybách a přinesl bramborový pytel plný cejnů". Zbytek už dopověděl Karel: " přišel jsem na Dyji na místo, odkud právě odjížděli rybáři, kteří tam chytali týden a měli parádně zakrmeno, sedl jsem na to místo a šli jeden za druhým, cejni jako lopaty. Když jsem je chystal na uzení, byla jich pěkná hromada." Jarka samozřejmě hubovala, že je po vyuzení, tři dny obírala od jemných svalových kostí, naložila je do tří decilitrových skleniček a zavařila, výsledek byl excelentní.

Ingredience:

  • Ryba (kapr, cejn), sůl, pepř, voda
  • Černé koření, bobkový list, olej

Postup:

Ryby naložíme a vyudíme, necháme vychladnout.

Ryby obereme od větších i menších kostí, natlačíme do skleniček (menší, do 3 dcl velikosti) do kterých jsme nalili 1 - 2 lžíce oleje, přidáme kuličky černého pepře, nového koření a lístek bobkového listu, sterilujeme při 100°C cca 1 hodinu a druhý den zopakujeme. Dejte pozor, aby obsah nepřevřel.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl