Tresčí játra sterilovaná


Recept od Ládi Doškáře, majitele cestovky, se kterou jezdím na ryby do Norska.

Ingredience:

  • Tresčí játra jakékoli množství
  • Sůl kuchyňská
  • Celý pepř, nové koření, bobkový list
  • Skleničky od majonézy, tatarky, hořčice

Postup:

Tresčí játra přebereme, odstraníme nevzhledné, poškozené a parazity zasažené partie, vybírejte pouze čistá béžová.

Játra zasypeme větším množstvím soli, promícháme a necháme 6 hodin odležet.

Poté propláchneme, necháme okapat, naplníme do sklenic s kořením - pár kuliček pepře, nového koření a dva bobkové listy, zavíčkujeme. Sterilujeme 1,5 - 2 hodiny při 90-95 °C. Uložíme v chladu.

Podáváme tak, že po otevření slijeme ze sklenice přebytečný tuk, vyklopíme do hlubokého talíře, popepříme, promícháme s najemno nakrájenou cibulkou. Mažeme na opečený toust nebo chléb s máslem, zakápneme citronem.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl