Oldův kapr podle Petra Voka
Recept je upraven podle původního receptu jedné restaurace v Třeboni, kde jsem byl na dovolené. V nouzi jsem tento recept vařil na rybářské výpravě do Norska i z tresky obecné a výsledek byl také excelentní, i když, kde by se Petr Vok potkal s treskou?
Ingredience:
- 1kg kapra - dvě půlky v kůži, bez šupin,
- olej, 2 dcl červeného vína
- 2 ks cibule, česnek 5 stroužků
- 1 velká červená kapie
- sladká mletá paprika - 1 PL,
- pálivá mletá paprika - špetka
- dobrý kečup nebo drcená rajčata 1,5 dcl
- hořčice plnotučná 2 PL
- slanina 5 dkg,
- rybí nebo kuřecí vývar 3-4 dcl
- citron, sůl
Postup:
Půlky kapra rozdělíme na porce po 150 gramech. Prořežeme svalové kůstky od hřbetu. Kapra osolíme a do porcí vetřeme polovinu česneku, zakapeme citronem, necháme 30 minut odležet.
Zatím si očistíme a nakrájíme na kolečka cibuli, kapii a zbylý česnek.
Na velké pánvi, zastříknuté olejem opečeme slaninu nakrájenou na plátky 1x1cm, sebereme z pánve na talíř, tuk necháme.
Opečeme na pánvi porce kapra, jenom krátce, odložíme také na talíř, tuk necháme.
Vložíme cibuli a kapii, restujeme.
Po zesklovatění cibule zarestujeme kečup, hořčici, zbylý česnek na kolečka, obě papriky, podlijeme vínem, promícháme a vložíme zpět porce kapra kůží dolů.
Táhneme při mírném probublávání cca 15 - 20 minut, doléváme vývarem, porce musí být ponořené, dochucujeme, nesmí vařit. S pánví občas zatřepeme, základem poléváme jednotlivé porce, po 10 minutách posypeme opraženou slaninou.
Vyjmeme, klademe na talíře, podáváme s pečivem nebo bramborovými hranolky.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl