Mušle dědka Tomka


Jednou když jsme se vrátili z moře v Norsku trošku dřív, šel se Milan Tomek, kamarády zvaný dědek, projít do zátoky a donesl v igelitce pěknou dávku čerstvých slávek se slovy:"něco s tím udělej, je položil do dřezu". Recept jsem měl v hlavě už z Itálie, kde jsme je s dcerou loupali na skále v moři a tak ze surovin co se v chatě našly, jsem udělal slušný předkrm.

Ingredience:

  • Mušle Slávky jedlé - 10 - 15 ks na porci
  • Rajčata, cibule, česnek, nať z celeru a petržele
  • Máslo
  • Bílé víno, mouka hladká

Postup:

Očistíme si pod tekoucí vodou mušle - příborovým nožem a kartáčkem.

Na tuku osmahneme do růžova najemno nakrájenou cibuli, na závěr přihodíme česnek najemno, zaprášíme troškou mouky a vsypeme očištěné slávky. Přiměřeně je přelijeme bílým vínem. Na ně seshora rozmačkáme rukou zralá rajčata, nasekanou nať z celeru a petržele.

Na chvíli přikryjeme pokličkou, slávky se rychle otevřou a pustí nám do základu mořskou vodu. Obsah hrnce prohrábneme několikrát vařečkou a odstraníme mušle, které se neotevřely. Dusíme cca 10 minut na mírném ohni.

Podáváme s opečenou vekou na hlubokém talíři, přelité šťávou. Excelentní předkrm.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl