Treska s nudlemi a smetanovo - bylinkovou omáčkou


Březen a duben jsou měsíce, kdy první nedočkavci z Petrova cechu vyrážejí na lov tresek do Norska. Domů si pak přivážejí především mražené filety několika druhů tresek. Treska je velice chutnou rybou a je ozdobou každé tabule. Tento recept je jen jednou alternativou na přípravu této lahůdky.

Ingredience na 4 porce:

  • Těstoviny (nudle) Tagliatelle 400 gr.
  • Filety ryby (treska obecná) 4 ks po 150 gr.
  • Rozmarýn lístečky ze 2 větviček
  • Bazalka 20 lístků
  • Pažitka 20 stonků
  • Petrželová nať, hrstka
  • Česnek 2 menší stroužky
  • Víno bílé suché 150 ml
  • Smetana na vaření 150 ml
  • Sýr buď parmazánového typu nebo niva 100 gr.
  • Rybí vývar nebo voda 200 ml
  • Mouka hladká, 1 pol. lžíce
  • Pepř černý mletý nebo citronový, sůl,
  • Máslo, olej,
  • Citronová šťáva, vše dle potřeby

Postup:

Nudle uvaříme podle návodu na obalu.

Mražené ryby, necháme povolit, nakrájíme na menší medailonky, zakapeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme odležet.

Lístky rozmarýnu a petrželky (zkrátka, co máme ze zeleného koření) jemně usekáme.

Ochucené medailonky zvolna opečeme z obou stran na oleji s máslem. Potom je vyjmeme a uchováme na teple.

Ve výpeku necháme rozpustit máslo, opečeme krátce na kolečka nakrájený česnek, přisypeme mouku, kterou krátce za stálého míchání orestujeme, nastrouháme sýr (já používám Nivu). Přidáme bylinky, vše podlijeme vývarem a vínem. Omáčku vaříme zvolna do zhoustnutí. Nakonec za stálého šlehání vmícháme smetanu a omáčku podle potřeby dochutíme.

Vařené nudle a rybí medailonky rozdělíme na nahřáté talíře a přelijeme bylinkovou omáčkou. Podáváme ihned po přípravě.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl