Treska na másle, mrkvi a bílém víně


Léta jezdím do Norska na ryby. Hlavními lovenými rybami jsou zde různé druhy tresek, obecná, polack, tmavá, jednoskvrnná, atd.

Samozřejmě, že si z čerstvých ryb připravujeme chutné pokrmy hned na místě, a recepty bývají různé, často vznikají spontánně, zpravidla dle toho jaké ingredience jsou zrovna k dispozici. Někdy pak vznikají receptury, které by doma nikoho ani nenapadly, ale ještě se nestalo, že by jsme nějaké jídlo vyhodili.

Ingredience:

  • Treska obecná nebo Polack - filet s kůží - v množství dle počtu strávníků a dle velikosti pánve (pekáčku).
  • Máslo, sůl, mrkev, kmín, citron, mouka hladká, voda, bílé víno

Postup:

Filet omyjeme, nakrájíme na menší kousky, aby nám na porci vyšly cca 3 kousky o hmotnosti 120 - 150 gramů, zastříkneme citronem, osolíme, necháme 20 minut odležet.

Na pánev dáme půl cm vody, přidáme na tenká kolečka nakrájenou mrkev, 15-20 koleček na porci, lehce osolíme, dusíme. Až se nám začne linout z pánve vůně mrkve, přidáme máslo (glazujeme). Necháme vydusit tak, aby nám vývar v másle neprskal, ale byl hodně zredukovaný.

Kousky ryby obrátíme v mouce, důkladně okmínujeme, vložíme na pánev a dusíme. Vývar doplňujme bílým vínem, dochutíme solí. Rybu obrátíme, šťávu přes porce přeléváme lžící.

Vždy když hrozí, že se úplně vypaří z másla voda, přilijeme pár lžic vody nebo vína. Nakonec vydusíme takřka až na tuk, udělá se nám pěkná šťávička. Podáváme s vařeným bramborem omaštěným máslem.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl