Treska na smetaně zapečená se sýrem a žampiony


Tento recept mi věnoval dlouholetý kamarád, rybář (spíš vydra) Karel Tomendál, se kterým trávím každý rok dovolenou v Norsku na jedné lodi.

Ingredience:

  • Filety z tresky obecné (určitě je možno nahradit třeba candátem nebo okouny)
  • Sůl, citrón, citrónový pepř (norské koření)
  • Bylinky (bazalka, tymián, petrželka, saturejka, rozmarýn, šalvěj, pažitka - zkrátka, co máme)
  • Máslo
  • Žampiony ve sladkokyselém nálevu
  • Parmazán (třeba i moravský)
  • Nějaký tvrdší zrající sýr (může být i Niva)
  • Smetana do omáčky - 1 kelímek

Postup:

Z filetů seřízneme kůži, osušíme, osolíme, zakápneme citrónem, jemně opepříme citrónovým pepřem, posypeme najemno nasekanými bylinkami.

V zapékací misce nebo misce z varného skla, rozpustíme máslo a rychle a krátce na něm filety opečeme.

Sundáme z ohně, poklademe na půlky pokrájenými žampiony, které před tím propláchneme, postrouháme parmazánem a druhým zrajícím sýrem, zalijeme smetanou a zapečeme v troubě, až se utvoří zlatá kůrka.

Jako příloha se hodí brambory pečené v troubě nasucho, vařené, šťouchané, rýže - dle chuti.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl