Treska na smetaně zapečená se sýrem a žampiony
Tento recept mi věnoval dlouholetý kamarád, rybář (spíš vydra) Karel Tomendál, se kterým trávím každý rok dovolenou v Norsku na jedné lodi.
Ingredience:
- Filety z tresky obecné (určitě je možno nahradit třeba candátem nebo okouny)
- Sůl, citrón, citrónový pepř (norské koření)
- Bylinky (bazalka, tymián, petrželka, saturejka, rozmarýn, šalvěj, pažitka - zkrátka, co máme)
- Máslo
- Žampiony ve sladkokyselém nálevu
- Parmazán (třeba i moravský)
- Nějaký tvrdší zrající sýr (může být i Niva)
- Smetana do omáčky - 1 kelímek
Postup:
Z filetů seřízneme kůži, osušíme, osolíme, zakápneme citrónem, jemně opepříme citrónovým pepřem, posypeme najemno nasekanými bylinkami.
V zapékací misce nebo misce z varného skla, rozpustíme máslo a rychle a krátce na něm filety opečeme.
Sundáme z ohně, poklademe na půlky pokrájenými žampiony, které před tím propláchneme, postrouháme parmazánem a druhým zrajícím sýrem, zalijeme smetanou a zapečeme v troubě, až se utvoří zlatá kůrka.
Jako příloha se hodí brambory pečené v troubě nasucho, vařené, šťouchané, rýže - dle chuti.
Dobrou chuť přeje Olda Dryšl