
Štika na špeku, česneku a zelenině
Jedním z nejčastěji ulovených dravců v našich svazových vodách je štika. Přesto, že se lovu dravců věnuje poměrně hodně rybářů, o využití štičího masa v kuchyni se toho nikde moc nedozvíte. Štičí maso má také svou specifickou chuť, která nevyhovuje každému, i když struktura masa je přímo oku lahodící. Maso je takřka bílé, suché, lístkuje a není tučné. Malou nevýhodou je velké množství malých kůstek. Tento recept je jednou z možností využití vzácného štičího masa v naší kuchyni.
Ingredience (cca 4 porce):
- štika 2 kg
- sádlo nebo olej
- slanina
- cibule 1 ks, česnek 2-4 stroužky
- kapie nebo jiná silnostěnná paprika 3 ks
- mrkev 2 ks
- rajčata loupaná nebo dužnina z rajčat (protlak) 200 g
- hořčice plnotučná, bílé víno, voda
- citron
- pepř, sůl
Postup:
Štiku očistíme od šupin, nakrájíme na podkůvky, nebo vyfiletujeme. Porce necháme s kůží. Vnitřnosti, hlavu, ořezy a páteř odložíme do rybí polévky.
Porce nasolíme, lehce zakápneme citronem a necháme do druhého dne uležet.
Na pánvi rozehřejeme sádlo nebo olej, na něm z obou stran opečeme porce štiky, aby se zatáhly a odložíme.

Na tuk dáme na nudličky nakrájenou slaninu, cibuli na půlkolečka, škrabkou na brambory naškrábané pásky mrkve, na proužky nakrájenou papriku a česnek na kolečka. Jemně osolíme a restujeme.

Jakmile zesklovatí, přidáme rajčata, hořčici, pepř, vložíme zpět porce ryby a za podlévání bílým vínem dusíme pod pokličkou. Porce v základu obracíme a poléváme vydušenou šťávou.


Podáváme třeba s opečeným bramborem, s hranolkami nebo s rýží.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl

