
Salát s tuňákem
Tuňák, jedna z nejdražších ryb na světě s nenapodobitelnou chutí, kterou si však vzhledem k dostupnosti na našem trhu, ale také vzhledem k ceně, dovolíme jen párkrát do roka. Tato ryba má pro méně náročné na našem trhu ale i dostupnější verzi, jako je třeba konzervovaný tuňák v plechovce ve vlastní šťávě nebo v oleji. Sám si ho dopřávám velmi často zpracovaného do pomazánky nebo o něco na žebříčku výše postaveného těstovinového salátu.
Ingredience (2 porce):
- Tuňák konzervovaný kousky (120 g)
- Těstoviny (2 šálky kolínek)
- Cherry rajčata 12 ks
- Černé olivy bez pecek sterilované
- Šalotka
- Kapie
- Majonéza/zakysaná smetana
- Citron
- Sůl, pepř
Postup:
V osolené vodě uvaříme těstoviny (používám kolínka) a necháme je vychladnout.
Do mísy dáme dvě lžíce majonézy a dvě lžíce zakysané smetany, citronovou šťávu z poloviny malého citronu, vlastní šťávu z tuňáka (pokud je v oleji, tak slijeme a nepoužíváme), najemno nakrájenou malou šalotku, cherry rajčátka a olivy, každé dvakrát nebo třikrát překrojíme a na jemné proužky nakrájenou půlku kapie. Dochutíme solí a pepřem. Vmícháme kousky tuňáka - drceného nepoužívám. Lehce promícháme a dáme do lednice vychladit.
Podáváme s opečeným světlým toustovým chlebem a bílým vínem.

Dobrou chuť přeje Olda Dryšl